Het leek zo leuk. Een aantal kinderen die heerlijk met elkaar zouden spelen en elkaar súperleuk en lief zouden vinden.. Maar in de praktijk valt dat nog niet altijd mee. De beoogde gezelligheid en goede onderlinge band zijn met periodes ver te zoeken en het gekibbel en geruzie is soms verre van leuk en gezellig. Ik weet het, het kan pittig zijn!

Thuis is voor kinderen een veilige haven en broertjes en zusjes de perfecte ‘slachtoffers’ om alle opgekropte emoties op te botvieren. Broertjes en zusjes blijven er ten slotte toch altijd en zullen uiteindelijk toch weer gewoon van je houden.

Kinderen botsen, want ze hebben simpelweg botsende behoeften en wensen. Dat hoort er dus gewoon bij! Gelukkig, kun je ze daardoor wel heel goed leren hoe ze op een goede en fijnere manier met hun irritaties, emoties en ruzies om kunnen gaan. En dat is een prachtleerschool voor later! Als ouder heb je niet alleen best veel invloed op het ontwikkelen van een sterke band tussen broertjes en zusjes, je leert je kind in dat proces ook waardevolle lessen voor andere en toekomstige relaties.

TIP van mij

Is er onderling onenigheid?

  • Tel eerst tot 10; bemoei je er niet te snel mee, laat ze het lekker zelf oplossen
  • Word geen (scheids)rechter, wees een mediator!
  • Kalmeer de boel en laat kinderen meedenken over oplossingen

Meer weten over dit onderwerp en je vragen stellen? Misschien is dit webinar dan iets voor jou!