Een maand vol bijzondere dagen is het. Daar kunnen we niet veel aan veranderen. En dat is misschien maar goed ook, want het is naast een volle vooral een hele leuke maand, toch? Mits we ons niet helemaal gek laten maken. De kunst is te genieten van al dat leuks en jezelf en je kinderen te helpen om het een beetje relaxt door te komen. Om te beginnen met wat algemene dingen die de decembermaand een beetje makkelijker kunnen laten verlopen:

1. Begin op tijd

Zelf vaak stress van die bomvolle maand? Begin op tijd met plannen, inkopen en lijsten maken, zo kun je elke keer wat meenemen, hou je overzicht en hoeft niet alles gehaast en gestrest op het laatste moment. Kwestie van goed organiseren en verdelen. Tja, dat moet je dan natuurlijk wel even doen ;-)

  • Maak half november al een planning van de feestelijkheden in december. Wat gepland is staat en geeft je helderheid en dus rust.
  • Maak voor sinterklaas, kerstdagen en oud en nieuw lijstjes met wat je vooraf kan en moet regelen en kopen. Zet ze in je telefoon en wen jezelf aan dat je als je toch winkelt of boodschappen doet, je steeds wat dingen en cadeautjes meeneemt.

2. Te vol, te veel

November en december. Zoveel leuke dingen. Maar voor veel kinderen (en dus hun ouders) ook heel veel stress. Voor je het weet proppen we de weken bomvol met allerlei leuks, maar ook spannends. Voor veel kinderen dé reden dat ze druk, lastig of pittig worden. Mijn tip? Less = more. Kijk waar je kunt minimaliseren, doe niet te veel. Kies een paar dingen uit en genoeg! Rondom Sint en kerst, maar sowieso met activiteiten deze maand. Je hoeft echt niet overal bij te zijn en aan mee te doen. Zeker als je kinderen hebt die gevoelig zijn voor alle drukte en bomvolle weekenden of als je er zelf slecht tegen kan doe je iedereen een plezier als je het behapbaar houdt! Zo genieten jullie veel meer van wat er wel is!

3. Begrip: bekijk het eens door hun ogen

Veel kinderen zijn om op marktplaats te zetten in maanden als dit. Kort lontje, jengelig en tegendraads. Weet je wat helpt? Bekijk het eens door de ogen van je kind: alle spanning, volle weken, heel veel leuke bijzondere maar anders dan anders dingen, eind van het jaar, moe moe moe, en dan ook nog eens en gestreste moeder en/of vader die zelf niet veel kan hebben en van hot naar her rent…. Gek he dat ze zo pittig zijn in deze maand? Begrijp ze, help ze en geef ze wat credits.

4. Structuur en terug naar routine

Om te voorkomen dat je kinderen hyper worden moet je zelf structuur aanbrengen. Maak een planning hoe vaak je sint en kerst viert en wanneer de schoen gezet mag worden en maak het niet te gek. Het is niet nodig om ze te veel te verwennen. Maak een aftelkalender met de belangrijkste activiteiten erop! Ga even terug naar de basis en hou je vaste routines waar kan gewoon aan of pak ze weer even goed op met elkaar. Een goede  ochtend, eet en avond routine, op tijd naar bed en wat meer echte aandacht van jou kunnen al heel erg helpen!

5. Maak het jezelf makkelijk

Voor je het weet haal je jezelf van alles op de hals met alle feestdagen. Niet nodig, want het kan allemaal echt vaak simpeler dan we het doen. Kwestie van even goed bij nadenken en je schuldgevoel loslaten en je te hoge lat wat lager leggen.

Een paar ideeën:

  • Bestel de cadeaus online
  • Laat je kerstboodschappen bezorgen
  • Ga gourmetten in plaats van uren de keuken in voor een ingewikkeld 3-gangenmenu
  • Skip de (zelfgemaakte) kerstkaarten
  • Maak een simpel doch lekker recept met kerst en haal patat op kerstavond.
  • Kook deze drukke maand een aantal keer voor meerdere dagen tegelijk.
  • Haal in 1x alle cadeautjes….