Het is een beetje mijn paradepaardje geworden.  Contact en een liefdevolle verbinding met kinderen zijn de basis van een fijne, makkelijke en leuke tijd met en voor je kinderen. Door zo echt van onze kinderen te genieten lever je een pracht bijdrage aan zijn ontwikkeling, help je hem om lekker in zijn vel te zitten. Een goeie stabiele en hechte band met je kind is de basis voor een ontspannen, evenwichtige opvoeding. Als je niet voldoende in contact bent met je kind werken alle pedagogische tips en tricks niet meer. Het is belangrijk op veel gebieden:

  • Goed met ons in contact zijn is heel belangrijk voor het zelfvertrouwen van je kind. Kinderen hebben iemand nodig met wie ze heel hecht zijn om zich zeker en veilig te voelen. Zodat ze weten dat papa of mama er is als hij ze nodig heeft, en dat hij gerust kan experimenteren en op ontdekking kan gaan
  • Kinderen leren er ook van om van zichzelf en anderen te houden en het maakt zowel je kind als jou gelukkiger!
  • Hoe meer contact en verbinding je hebt met je kind hoe makkelijker de dingen gaan. Hoe makkelijker kinderen meewerken, hoe beter je samen kunt werken
  • Je kunt je kind pas coachen als hij echt voelt en merkt dat je oprecht en onvoorwaardelijk aan zijn kant staat
  • Je band met je kind wordt (nog) beter als je veel tijd, energie en echte aandacht voor je kind hebt!
  • Muitend, jengelend of zeurend kind? Heel vaak is een gebrek aan contact en verbinding de oorzaak!
  • Door echt in contact en verbinding te zijn en vooral te blijven als je kind overstuur of boos is kun je hem helpen zijn emoties te uiten en weer onder controle te krijgen. Komen boze buien minder voor en duren ze korter.
  • Een liefdevolle verbinding met je kind zorgt ervoor dat alles wat we voor ons kind moeten doen en de pittige fasen die we door moeten vol te houden zijn

5 tips voor meer contact en verbinding:

Contact in alle daagse dingen

Je hebt tijd met elkaar nodig om een goed contact en band op te bouwen. Dat is stap 1. En daarnaast zit contact in heel veel alledaagse dingen. Beloftes nakomen, gezellig kletsen of met de muziek meezingen tijdens een autorit, je kind te tijd geven als hij weg gaat na spelen bij een vriendje en snappen dat dat even moeilijk is, de tijd nemen om kleine akkefietjes rustig en speels op te lossen.

Doe het gewoon, daar waar het maar even kan

Het is niet heel ingewikkeld, we moeten er gewoon even bij stil staan en het doen en blijven doen. Ook al denken we dat we er geen tijd voor hebben en hebben we haast. Hoe lastig soms ook met alles wat moet, als je er geen tijd voor vrij maakt dan verbetert het niet!

Even pas op de plaats en op je knieën in alle rust luisteren naar een verhaal van je kind zorgt ervoor dat je daarna weer vrolijk verder kunt met de boodschappen. Vier keer te gehaast ‘nu even niet’ of een halve reactie levert ongetwijfeld een muitend kind, duurt het nog veel langer die boodschappen! Even niet echt de tijd genomen voor contact en afsluiting van de dag zorgt er vaak voor dat ze er nog 3 keer uitkomen, beter vooraf even investeren toch? Maak er tijd en ruimte voor al is het maar kort, het verdient zich altijd weer terug, geloof me!

Volle overgave

Zoals gezegd, halfbakken luisteren, meespelen of aandacht geven werkt voor geen meter. Hupsakee alles aan de kant en uit en meedoen! Trek je niks aan van blikken van anderen als je hinkelend de straat over gaat, vergeet dat je volwassen bent en geniet van het kind zijn. Dat is überhaupt genieten en zeker als je die blije koppies van je kinderen ziet!

Contactlijntjes

De hele dag door voldoende contactlijntjes met je kind houden zorgt voor verbinding en een goed gevoel voor iedereen. Het voorkomt gejengel en gemuit. Glimlach zodra je oogcontact hebt, zorg voor veel momenten van lijflijk contact: een aai over een bol, een aanraking, een knuffel en een kus. Stuur je puber een lief appje en kijk even wat je kind doet als je langsloopt.

Scheidings- en overgangsmomenten

Als je kind van jou gescheiden is geweest (zeker als hij nog jong is) dan kan het zijn dat ie bij het ophalen even extra aanhankelijk is of juist heel emotioneel of dwars. De hele dag stoer en onafhankelijk zijn maakt dat hij zich nu jij er weer veilig bent kan ontspannen en zich niet meer groot hoeft te houden. Beetje balen die driftbui na een lange werkdag, maar heel logisch dus eigenlijk. Begrip en even echte aandacht of samen spelen na overgangsmomenten (na BSO, logeren of school) zorgt ervoor dat kinderen even bijtanken, aandacht van jou opladen en ont-stressen. Ren je gelijk weer door naar fornuis of begin je met ‘even zelf spelen nu lieverd’ dan kan het zijn dat dat een hoop gemuit en aandacht vragen oplevert. Even investeren dus, maar  het levert veel op voor daarna!  Zeker bij gevoelige kinderen!

Deze tips komen uit mijn ‘Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden’