De eerste dag en nacht in ons nieuwe huisje. Man wat ben ik labiel. Dingen lukken net niet en ik ben verdrietig omdat ik nu echt weg ben uit mijn huis en bij mijn voorheen lief.

In de middag loopt Dim heel lief achter me aan om me te knuffelen als hij ziet dat ik even moet huilen. En later, terwijl hij op zijn iPad zit op de bank en ik sta te koken hoort hij me snikken. ‘Wat is er mama?’ vraagt hij. ‘Ben je even verdrietig? Vind je het even moeilijk?’ Ik zeg ja en hij zegt: ‘Dat geeft niet hoor, het is ook moeilijk en ik vind het ook moeilijk.’ We knuffelen hard en maken grappen dat als ‘t koken op de elektrische plaatjes niet lukt we gewoon weer friet gaan halen. ‘Je doet toch je best mama, en meer kun je niet doen!’ Ik noem hem meneertje Positief en daar moet hij heel hard om lachen. Wat is hij met zijn nog geen 8 jaar toch verschrikkelijk lief en invoelend. We spreken af te gaan keten in bed. Samen op een kamer. We maken er wat van.

Het eten op het kookplaatje lukt inderdaad niet. Voor ik in een ontzettende huilbui beland, herpak ik mezelf en zeg: ‘Kom op liefje, het is al half 8 maar we gaan gewoon lekker bij de Zeemeeuw eten samen, kan ons ’t schelen.’ Hij straalt. ‘Ja’, zegt hij,‘ en dan nemen we ook gewoon nog een ijsje toe!’ ‘Zo is het!’ zeg ik en we springen op de fiets. We mogen aan de bar eten en dat vindt hij helemaal geweldig want daar hebben we nog nooit mogen eten. We spelen pesten en hij speelt hartstikke vals. ‘Talent van mijn oma.’ zegt hij vrolijk. We lachen veel, eten lekker en gaan veel te laat naar bed. Wonderbaarlijk genoeg slaapt hij heel snel in, in zijn nieuwe bed op ons kamertje, in ons nieuwe huisje. Wat flexibel en sterk zijn kinderen toch. Ik moet hem zelfs wakker maken in de ochtend.

En dan komt zijn vader hem ophalen. Voorbij zijn onze fijne dagen samen. Vrolijk wens ik hem veel plezier bij papa en met hockeyen en zwaai ze na als ze het grasveld overlopen op weg naar de auto. Gelukkig ziet hij mijn tranen niet.

Soms heb je een periode grote emoties. 5 tips hoe je daar naar je kinderen toe mee om kunt gaan:
  1. Realiseer je dat kinderen van ons leren hoe je om gaat met emoties, wij zijn hun voorbeeld. Ze leren het meest van wat ze ons zien doen en niet van wat we zeggen. ‘Dus je mag huilen en verdrietig zijn’ betekent ook dat wij zelf onze emoties moeten laten zien.
  2. Als je je emoties niet laat zien maar ze zijn wel heftig aanwezig dan voelen kinderen dat. Zeker gevoelige kinderen. Dat kan ze angstig en/of onrustig maken. Het is fijner en beter voor kinderen dat ze zien en snappen dat de emoties er zijn dan dat ze voelen dat er iets is en het niet kunnen plaatsen.
  3. Je eigen emoties laten zien is dus goed, je moet er alleen wel voor zorgen dat je het behapbaar houdt voor kinderen. Dat ze niet overspoeld worden met jouw emoties en dat ze merken dat het nu misschien even heftig of heel verdrietig is maar dat jij en jullie het aankunnen. Spreek vertrouwen uit en vertel altijd wat maakt dat je verdrietig bent, dan kan een kind het plaatsen en gaat hij geen eigen verhaal verzinnen.
  4. Zorg dat je zelf voldoende je emoties kwijt kunt bij anderen of dat je ermee dealt als je kinderen niet in de buurt zijn. Zo lukt het je ook beter om het op de momenten dat ze er wel zijn behapbaar te houden.
  5. Zorg goed voor jezelf als je merkt dat je eigen emoties (te) hoog oplopen of een periode heel heftig zijn. Wat heb jij nodig nu? Wat of wie kan jou helpen, waar krijg je energie van, hoe blijft het behapbaar voor jezelf en dus ook voor je kinderen?

Hulp nodig bij het omgaan met je eigen emoties?

Soms ben je zelf zo emotioneel en reageert je kind op alle spanningen of de moeilijke tijd, dat hij of zij ook meer dan anders heftige emoties heeft. Voor je het weet ontplof jij als hij of zij ontploft en gaat het helemaal niet zoals je zou willen.

In mijn online cursus ‘Help ik ontplof’ help ik je om hiermee om te gaan. Op zoek te gaan naar wat jou triggert en helpt en zo ook voor je kind. Op de website vind je alle informatie.

In de maand juni krijg je bij je bestelling de cursus ‘Afspraken maken met je kinderen’ er helemaal gratis bij!