Meer over mij en mijn werk

Als kinderpsycholoog en opvoedkundige heb ik een aardig beeld van hoe je het kunt doen dat opvoeden, en wat werkt bij het grootbrengen van je kinderen. Ik heb me verdiept in verschillende visies, heb allerlei methodes en ideeën naast elkaar gelegd en vertel mijn visie en tips in bladen, boeken, trainingen en (online)lezingen. Dan zou je misschien denken dat bij ons thuis alles altijd van een leien dakje verloopt. Dat mijn zoontje en pleegkinderen altijd in het gareel lopen en alles gelijk doen wat ik vraag en dat ik altijd zen ben en nooit onredelijk? Ik help je uit de droom. Zo is het niet hoor.

Misschien weet ik doordat het mijn vak is meer van kinderen en opvoeden dan de gemiddelde ouder, maar geloof me, ook de jullie weten over het algemeen heel goed wat handig is en wat niet, wat werkt en wat je beter kunt laten. Het punt is alleen dat we in de hectiek van alledag en verstrikt in onze emoties, lang niet altijd handelen zoals we eigenlijk wel weten dat goed is. Dat we soms even kwijt zijn hoe het allemaal makkelijker kan verlopen met onze kinderen. Bovendien maakt je eigen kind allerlei emoties in je los. Van belachelijk verliefd tot heel vreselijk boos. En dus zijn we niet altijd zen en handig als ouder. En ik dus ook heus niet altijd.

Is dat erg? Nee hoor, gelukkig niet. Het zou wat zijn een perfecte ouder. Lijkt me vreselijk saai voor een kind en ook geen heel goede leerschool, want niemand is tenslotte perfect en dat hoeft ook helemaal niet. Er is ook geen perfecte manier van opvoeden. Elke ouder, situatie en kind is anders. En wat bij de een werkt, slaat de plank bij de ander juist mis. Bovendien: hoe goed jij het ook doet, kinderen moeten ook gewoon strijd maken, grenzen opzoeken en af en toe heel onredelijk boos zijn. Dat hoort bij ontwikkelen en groot groeien en dat zorgt ervoor dat ze kunnen oefenen.  Maar soms, soms is opvoeden gewoon even pittig en moet je doorbijten en is wat hulp en inspiratie wel echt heel fijn!

Ik werk oplossingsgericht, kijk altijd naar krachten en wat werkt, bij jou als ouder en bij kinderen, want daar liggen de oplossingen. Ik geloof in opvoeden vanuit contact en verbinding met kinderen, niet vanuit macht, straffen en belonen. Ik ben dol op geweldloos communiceren en samenwerken, met ouders en kinderen.

Ik heb inmiddels vele ouders geholpen in het TV-programma ‘Schatjes’, schreef 5 boeken over opvoeden, ben regelmatig in de media en sta voor volle zalen met ouders en professionals. Mijn grote droom was om meer ouders te inspireren en te helpen om opvoeden (nog) leuker en makkelijker te maken. En daarom heb ik al mijn kennis en ervaring, mijn blogs, tips, uitleg en opdrachten gebundeld en er boeken, online cursussen en webinars van gemaakt. Ik hoop dat er wat voor je bij zit! Een cursus om thuis, vanachter je eigen computer, op maat voor jouw gezin mee aan de slag te gaan. Een boek om lekker in weg te lezen, een coaching om je weer even in je kracht te zetten of een online lezing met andere ouders of professionals, thuis vanuit je luie stoel. En dat hoeft natuurlijk helemaal niet als (of omdat) het niet goed gaat, maar gewoon omdat jij er als ouder (en professional) alles uit wil halen voor jezelf, je gezin, je werk en kinderen!