Hoeraaaaa de zomervakantie komt steeds dichterbij.  Het duurt nog even, maar hoe beter je de laatste weken voor de vakantieperiode doorkomt hoe fijner, dus nu al aandacht voor wat straks komen gaat. 

Voor kinderen kunnen de laatste schoolweken en de aanloop naar de vakantie best een hele impact hebben. Hoe gevoeliger je kind, hoe meer last hij ervan kan hebben. Het schooljaar wat ten einde loopt, doodmoe, warme vermoeiende lange dagen, jouw eventuele spanning en drukte, het kan allemaal van invloed zijn op je kinderen en hun gedrag en emoties. Je dit beseffen, er rekening mee houden en je kinderen goed voorbereiden op de vakantie kan voor veel rust zorgen zowel voor je kinderen als voor jezelf!

Een aantal tips voor de nodige rust in de weken voor de zomervakantie:

 • Neem je kinderen mee in de vakantieplannen
  Niet weten wat je te wachten staat is voor veel kinderen lastig. Zorg dat ze weten hoe de vakantie gaat verlopen, laat ze als ze oud genoeg zijn zien waar jullie heen gaan, hoe de plek eruit ziet, hoe lang het rijden is en hoe jullie dat gaan doen, wat je op de vakantieplek kunt doen of wat jullie tijdens de vakantie thuis gaan doen. Maak samen inpaklijstjes en pak samen in. Kinderen betrekken geeft ze wat regie en houvast en dat vinden ze meestal heel fijn!
 • Bouw de nodige rust in voor en in de vakantie
  Met een kind wat total loss is wordt reizen en op vakantie zijn op voorhand al een drama. En toch jagen we onze kinderen vaak over de top in de laatste weken en straks in alle hectiek als het eenmaal vakantie is. Door te zorgen voor voldoende rust, op tijd naar bed gaan en regelmaat in de periode voor je op vakantie gaat (en ook als je thuisblijft) help je je kind en jezelf om straks de vakantie lekkerder door te komen. Zeker als je kind er gevoelig voor is!
 • Accepteer onrust
  Het hoort erbij, de nodige onrust in die laatste weken en als het net vakantie is of als je weggaat. Bij jou, en zeker ook bij kinderen, die nog minder grip hebben op alles wat er gaande is dan jij. Als je je vooraf en tijdens het moment zelf realiseert dat dat zo is kan dat al een hele andere mindset geven!
 • Toon begrip
  Het helpt kinderen vaak als we begrip tonen voor hun gevoel, de onrust en het soms even van slag zijn. Ze zijn moe zo tegen de vakantie aan, snappen niet alles, voelen onrust aan en vinden het vaak een beetje spannend met alles wat anders is en wat ze te wachten staat. Als je hier binnen jezelf en met woorden begrip voor hebt en toont wordt de emotie al snel wat minder. Ze voelen zich begrepen en het is fijn als jij woorden geeft aan wat zij zelf niet helemaal kunnen plaatsen (‘Het is ook allemaal best spannend hè dat we bijna weg gaan en je niet goed weet waarheen. Je bent er een beetje druk en onrustig van, dat snap ik wel’)
 • Hou je eigen stressniveau op peil
  Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kinderen. Echt, dat scheelt een slok op een borrel. Dus zorg voor je eigen rust en ontspanning en adem 5x diep in en uit als je merkt dat jij dat even nodig hebt of als je op het punt staat uit te vallen tegen je kind.
 • Plan voor de vakantie niet te veel in
  Hou het een beetje rustig en behapbaar deze laatste weken en zo vlak voor je vertrekt of in het begin van de vakantie. Veel kinderen moeten echt even landen en bijkomen en hoe beter je daarvoor zorgt hoe eerder de rust keert en hoe gezelliger je op reis kunt.
 • Klets er over bij het naar bed gaan
  Het naar bed brengen is zo’n fijn momentje om even met kinderen (jong of ouder) te kletsen over wat er in hun hoofd omgaat, te kletsen over wat er komen gaat, hoe ze dat allemaal vinden en of ze vragen hebben. Door hier ‘s avonds rustig aandacht aan te besteden en de tijd voor te nemen help je je kind om lekker te gaan slapen en grip te krijgen op wat komen gaat.
 • Blijf lachen
  Nog even en jullie zijn weg of als je thuis blijft: na een paar dagen komt de vakantierust meestal en ziet het er alweer heel anders uit! Blijf lachen en glimlachen naar je spiegelbeeld en naar je kinderen. Lukt het niet meer? Bel een vriendin, stort je hart uit, overdrijf lekker en lach samen om alle misère en je kunt er vast weer even tegenaan!

Lieve allemaal, dit afgelopen jaar heeft veel van ons gevraagd. Iedereen is het wel een beetje zat en heeft broodnodig zon, rust en vakantie nodig. Hou vol, nog even, you can do it!!!! En dan: hoe je je vakantie ook kunt en gaat vieren dit jaar: genieten!!!