‘We worden er een beetje gek van. Zoveel gedoe en gezeur, de gezelligheid is ver te zoeken bij ons thuis. Het zou zo fijn zijn als we weer meer kunnen lachen, lol hebben en we niet steeds als een politieagent in de rondte hoeven te rennen’.

Irene en Bas zijn bij mij voor een consult.

‘We willen nieuwe regels in huis, duidelijkheid dat lijkt ons handig, maar ja hoe laten we die werken? Beloningssysteem of straffen?’

Tuurlijk, dat zou kunnen werken, zeker voor de korte termijn. Voor een beetje beloning willen veel kinderen wel werken. Niet allemaal overigens; mijn Dim zei ooit toen hij 3 jaar was tegen zijn vader: ‘Doe mij maar een luier papa, ik hoef geen sticker’. Haha, daar ga je met je beloningssysteem. Maar goed, hoe dan ook geloof ik meer in een andere aanpak dan regels opleggen en sancties of beloningen. Ik ben ervan overtuigd dat je met kinderen vanaf zo 3 à 4 jaar samen afspraken kunt maken. Da’s niet alleen leuk, maar zeker ook leerzaam voor ze en het allerbelangrijkste: het vergroot de kans van slagen aanzienlijk!

Samen afspraken maken zorgt voor veel meer commitment. Samen overleggen en oplossingen bedenken die voor iedereen oké zijn is zo mooi!

Bas en Irene besluiten het te proberen. Hun eerste familieberaad is een feit. Ze zijn verwonderd over het enthousiasme van de kinderen om mee te denken hoe het gezelliger kan in huis. Dat zit ‘m vooral in het zelf leuk en enthousiast brengen. En goed op tafel krijgen wat de voordelen zijn van de nieuwe afspraken. En natuurlijk als je kinderen vanaf het begin af aan laat voelen dat ze zelf mee mogen denken en dat er echt naar ze geluisterd wordt. En je dat vervolgens ook echt doet!

526x247 Afspraken maken

Er wordt flink gebrainstormd en het samen gekozen lijstje afspraken is uiteindelijk als volgt:

1. iPad- en tv-tijd tussen 17-18 uur en verder zeuren we er niet om

2. Papa zet zijn telefoon uit als hij thuis komt uit zijn werk tot de kinderen in bed liggen (haha, die zag papa niet aankomen)

3. Mama schreeuwt minder tegen de kinderen (en de kinderen helpen haar herinneren)

4. Op vrijdagavond eten we ’s avonds allemaal samen en koken we iets wat iedereen lekker vindt

5. Iedereen houdt zich zonder zeuren aan zijn taakje van de week (mama helpt herinneren en wie het niet doet krijgt de week erna een extra taakje)

6. Papa en mama proberen wat vaker thuis te zijn

‘Het gaat super!’, zegt Irene als ik haar 2 weken later aan de telefoon heb. ‘De afspraken hebben we opgehangen in de keuken en als iemand iets even vergeet wijst een ander hem er feilloos op’.

Het meest heerlijke? Dat vond ze dat haar man niet meer afgeleid was door zijn telefoon. Als zij dat voorgesteld had was dat natuurlijk nooit gelukt, maar ja, het waren de kinderen…..

Nog een voordeel van afspraken maken met je kinderen.

Zelf ook aan de slag met afspraken maken met je kinderen? Doe dan mee aan de online cursus!