De decembermaand staat weer voor de deur. Een perfect moment om met je kids eens aan een grote opruiming te beginnen. Want, je zult het vast herkennen: er ligt een hoop speelgoed, maar ze spelen lang niet (meer) overal mee. Ik sprak laatst een moeder die zich hier enorm aan ergerde: “Sinterklaas komt er weer in en ik weet A niet wat ik ze moet geven en B niet waar ik het allemaal weer moet laten. Ik haal nu nog dingen uit de kast die ze vorig jaar hebben gekregen en die nog onaangeraakt in de kast liggen ,omdat ze gewoon niet eens meer weten dat ze het hebben!” Het pijnlijke eraan is de andere kant… Ouders die nu met hun handen in het haar zitten omdat ze niet weten hoe ze het financieel voor elkaar moeten boxen om hun kids niet tekort te doen op 5 december tussen de veeldaad aan cadeau’s die tegenwoordig worden uitgereikt en waarover in de klas enthousiast verteld wordt en bepaalde items zelfs op een weegschaal worden gelegd. Als we deze twee gegevens echter tegenover elkaar zetten, kunnen we het ene probleem oplossen met het andere probleem. En dus, tijd voor de grote opruiming en het te doneren op plekken waar ouders die het financieel zwaarder hebben, terecht kunnen om hun kinderen ook te voorzien van leuke cadeau’s van de Sint. Win Win!

#TIP 1: Ga samen het gesprek aan over de opruiming

Ik sprak laatst een ouder en die had tegen haar kids gezegd: “Als de speelzolder niet opgeruimd is, kan ik Sint en Piet net zo goed een brief sturen dat ze ons huisje dit jaar maar overslaan. We hebben helemaal geen plek meer voor nieuw speelgoed.” Toen de kinderen haar beteuterd aankeken, zei ze snel “Kom, we gaan ervoor zorgen dat op zolder weer plek is en dat jullie gelijk weten wat je aan Sinterklaas wil vragen:” En ze planden een dag om de zolder gezellig samen met het hele gezin aan te pakken en maakte bespreekbaar wat ze dan zouden kunnen doen met de spulletjes die zij niet meer nodig hadden. Ik ben niet voor Sinterklaas inzetten als opvoedmiddel, maar hey, zo vang je wel meerdere vliegen in 1 klap. De kids hebben een eigenbelang (waar zeker de kleintjes toch gevoeliger voor zijn) en je grijpt de opruiming aan om het gesprek te voeren over het feit dat er kinderen zijn die het niet zo getroffen hebben als zij en dat jullie die kinderen kunnen helpen door speelgoed te doneren. Dat is een dubbele les voor ze.

#TIP2: Plan samen met je kids een opruimdag

Als je het gesprek bent aangegaan en je hebt je kinderen kunnen enthousiasmeren om de boel op te ruimen, plan dan samen een dag waarop dit gaat gebeuren. Zij kunnen zich er dan op voorbereiden en je zult zien dat ze zelf in de tussentijd al met ideeën komen van spulletjes die eigenlijk wel weg kunnen. Als je bovendien ook nog eens de nadruk legt op het feit dat je het gezellig samen gaat doen en de voordelen die het oplevert, dan gaan ze er wellicht zelfs naar uitkijken. De moeder uit het bovenstaande voorbeeld, kreeg een paar dagen voor de opruimdag de vraag van de jongste: “Ja, zondag gaan we gezellig opruimen he?! Zullen we dan ook een plankje maken met toastjes ’s middags, zodat we tussendoor gezellig wat kunnen eten.” Natuurlijk zijn er 100-en dingen te bedenken die leuker zijn om te doen, maar je kunt het dus echt wel leuk maken.

#TIP3: Stel kritische vragen en zorg voor sorteermogelijkheden

Samen met de kids opruimen, duurt altijd langer dan alleen. Maar, zoals gezegd zitten er veel lessen in voor ze. Dus is het zeker van belang om het juíst samen te doen. En natuurlijk kun je eerst even zelf door alles heen lopen, wie weet  zie je nog wat onaangeroerd speelgoed wat je gewoon opnieuw kunt geven dit jaar ;-). Om te voorkomen dat er niets weg mag (want ja, alles wat je tegenkomt is ineens weer leuk), mag je je best een beetje kritisch opstellen. Vraag de kinderen bijvoorbeeld wanneer het de laatste keer is geweest dat ze ermee gespeeld hebben of geef ze een keuze tussen het ene of het andere vergelijkbare spel. Opruimen zorgt altijd voor twijfel, soms is die gegrond en dan mag je daar ook ruimte voor geven. Zorg dus voor vier sorteermogelijkheden: 1. Dit houden we 2. Klaar voor de prullenbak 3. Goed om te doneren 4. De twijfeldoos. De items waarover ze écht twijfelen mogen in de laatste doos. Spreek af dat die ene doos nog een x periode ergens staat en deze alsnog weggaat als ze de spulletjes die er in zitten voor die tijd niet gemist hebben en er niet meer mee gespeeld hebben. Oh! Nog een aanvullende handige tip wat betreft de twijfeldoos: VOL=VOL ;-)

#TIP4: Doneer de spulletjes samen

Nou super! Jullie hebben inmiddels spullen weggegooid en de twijfeldoos staat op zolder of in de schuur. Nu heb je als het goed is nog een heleboel speelgoed over om te doneren. Betrek je kinderen ook bij dit proces. Dan maak je de cirkel ook echt rond. Zoek bij jou in de buurt naar initiatieven waar ze speelgoed inzamelen. Als je kids nog kleiner zijn, dan is het handig erop te letten waar je doneert, zodat je het geheim van de Sint niet verklapt ;-) Maar er zijn tegenwoordig tal van initiatieven waar je terecht kunt, zoals bijvoorbeeld:

  • De voedselbank
  • Plaatselijke initiatieven vanuit bijvoorbeeld scholen of scouting clubs
  • Stichting ‘Het vergeten kind’
  • Project ‘Stop kinderarmoede’

Ga het speelgoed indien mogelijk samen brengen. De mensen die het ontvangen zullen het hartelijk in ontvangst nemen de kids waarschijnlijk complementeren. Dat bevestigt voor hen nog maar eens waarom dit zo’n goede zet was.

#TIP5: Geniet samen van het resultaat

Hoe je het ook aanpakt en welk initiatief je ook kiest, je zorgt er samen voor dat er weer heel veel kindjes blij zijn gemaakt! En, jullie kunnen er thuis ook van genieten dat het gebeurd is. Dus, geniet samen van een kopje thee met een koekje en trek lekker een spelletje uit die opgeruimde kast. Zo ervaren jullie direct dat spelen nu weer veel makkelijker en fijner gaat. Je zult bovendien zien dat je kids het zelf ook als prettig ervaren dat er weer overzicht is en dat ze zich daardoor ook minder snel vervelen. Ze weten nu tenslotte zelf weer wat voor leuks ze eigenlijk allemaal nog hebben.

Ik wens jullie veel succes en allemaal een mooie Sinterklaasavond!