Nu we weer terug in het gareel komen en iedereen zijn draai weer moet vinden, kunnen de emoties af en toe hoog oplopen. Zo relaxed als je was op vakantie… dat lijkt nu af en toe als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat kun je doen als je eigen emoties hoog oplopen? Ik deel graag wat tips uit mijn inspiratieboek ‘Leuker en makkelijker opvoeden’.

#1 STOP!

Wil je schreeuwen? Eigenlijk is het heel simpel wat we onszelf dan moeten aanleren: STOP met praten! Hou die boze, felle woorden binnen. Zo kun je vervolgens even rustig kijken wat je raakt en hoe je wel gaat reageren. Kun je ook mooi aan je kind leren!

#2 Sta stil bij wat je raakt

Kinderen houden je met hun gedrag en emoties vaak een spiegel voor, ze maken veel bij ons los: door de heftige emotie die je kind bij je oproept te erkennen en daar eerst even zelf bij stil te staan en goed te ademen, wordt zijn reactie rustiger en raakt hij je minder. Dan lukt het veel beter om echt empathisch, liefdevol en rustig te reageren. Je emoties in eigendom nemen bij boosheid, angst en verdriet van je kind. Dat werkt echt heel goed! Raakt je kind je vaak en heftig en lukt het je niet om rustiger te reageren? Ga dan eens op zoek naar wat er bij jou meespeelt en ga er met hulp mee aan de slag!

#3 Adem in, adem uit…. (en nog 5 keer, of 10)

Van goed diep ademen komt er weer rust in je lijf. Zakt je adrenaline. Heel belangrijk om rustig te blijven.

#4 Neem het niet persoonlijk, zo bedoelt een kind het namelijk niet

Ik weet het, het voelt vaak heel anders, maar je kind meent niet wat hij zegt. Hou dat als een mantra in je hoofd!

#5 Neem zelf een time out

Als ik bang ben dat ik ontplof neem ik zelf even een time out! ‘Ik word een beetje geïrriteerd en bozig. Ik ga even rustig worden voor ik reageer, ik ben zo bij je terug’. Daar leert je kind van dat gevoelens er altijd mogen zijn, maar dat je kunt kiezen hoe je ze uit. En dat jezelf kalmeren helpt. Zelf rustig blijven (hoe moeilijk ook) werkt echt het allerbeste om kinderen snel weer uit hun emoties te halen. Bovendien zeg je niks wat schadelijk is voor het zelfvertrouwen van je kind.

#6 Observeer jezelf en je kind en doe wat werkt

Wat heb jij nodig om rustig te worden? Wat werkt het beste? Wat heeft je kind nodig? Observeer het een periode en ga doen wat werkt. De beste manier om het onder de knie te krijgen.

Behoefte aan meer inspiratie en tips?

Misschien is mijn inspiratieboek ‘Leuker en makkelijker opvoeden’ dan iets voor jou! Of wellicht een van de andere boeken die ik geschreven heb of de webinars die op de planning staan. Een keer samen sparren? Dat kan natuurlijk ook altijd!