Tip 1

Na Sinterklaas kun je ook op andere manieren rust inbouwen. Heerlijk om een dag helemaal niets te doen in deze drukke maand. Lekker een dag in het weekend of in de kerstvakantie met z’n allen op de bank voor een filmpje of om gezamenlijk een spel te doen. Behoefte aan zo’n relaxte dag? Plan hem van tevoren in en houd hem vrij!

Tip 2

De drukte van sinterklaas voorbij? Laat het allemaal bezinken en neem even rust voordat je de kerstboom in huis haalt. De meeste kinderen moeten ook even bijkomen van Sinterklaas, wacht daarom even met de ‘kerstmodus’.

Tip 3

Wil je kind liever niet mee doen aan de kerstmusical of een hand geven aan de kerstman die jullie plotseling in de stad tegen komen? Geen probleem! Laat het gaan. Wees je bewust dat deze activiteiten gepland zijn om het leuk te maken voor een kind. Wanneer hij/zij het niet leuk vindt, dan is dat ook prima. Laat hem op zijn eigen manier meegenieten.

Tip 4

Overigens een tip voor de hele maand december. Creëer overzicht voor de kinderen, het gezin en jezelf. Plan een middag uit school om samen met jouw kinderen een agenda of kalender te maken voor de feestmaand. Alle activiteiten, zoals kerstdiner op school en thuis, oud en nieuw en andere leuke momenten kunnen genoteerd worden op de feestkalender. Staat alles genoteerd? Jullie kunnen hem eventueel nog versieren en een mooi plekje in huis geven, waar hij goed te zien is. Voor kinderen is het fijn om overzicht te hebben en op deze manier hebben zij ook een besef van tijd. Ze kunnen bijvoorbeeld aftellen op de kalender, “hoeveel nachtjes nog tot kerstavond?”

Tip 5

Wanneer je kind een kerstdiner op school heeft, maak dan samen iets wat niet al te ingewikkeld is. Wees je ervan bewust dat dit een moment kan zijn waarin jullie samen gezellig iets kunnen klaarmaken. Geen een kind op school zit te wachten op een ingewikkelde maaltijd die ze nog nooit gezien hebben.

Tip 6

Organiseren jullie thuis ook een kerstdiner? Zorg ervoor dat je ruim van tevoren een boodschappenlijstje hebt gemaakt en de boodschappen ook van tevoren in huis haalt of gemakkelijk online bestelt. Op deze manier hoef je niet op het laatste moment nog naar de winkel te rennen, wat weer onrust veroorzaakt.

Tip 7

De meeste ouders vinden het een uitdaging om uit eten te gaan met de kinderen. Dit geldt natuurlijk hetzelfde voor een kerstdiner thuis of ergens anders. Tijdens het eten in een restaurant of bij familie en vrienden kan het best gezellig blijven met kinderen aan tafel. Zorg er alleen wel voor dat je voorbereid bent. Weet waar je heengaat en wat je kunt verwachten. Is er eten tijdens het kerstdiner wat je kind ook lekker vindt? Pak van tevoren een speeltasje in met kleine speelgoedjes (zonder geluid) die je mee kan nemen. Daarnaast helpt het als je kind ook een rol heeft aan tafel. Laat je kind mee proosten, mee kletsen of maak samen een mooie tekening op een placemat.