De pepernoten en gevulde speculaas lagen geloof ik in september alweer in de winkels, maar nu nadert het dan toch echt: de decembermaand!
Sint, kerst, vakantie, oud en nieuw. Wie heeft dat toch allemaal in 1 maand kunnen bedenken ooit. Die had vast geen kinderen ;-). Het zou toch überhaupt een stuk leuker zijn als ze dat een beetje verdeeld hadden over die saaie wintermaanden. Maargoed, so be it. Een maand vol feestelijkheden, spanning en sensatie. Op zich klinkt dat toch ook best heel goed, en wat is het toch jammer dat die leuke decembermaand door velen als zo’n stressvol iets wordt ervaren. Spannend, leuk en veel onze kinderen en minstens zo stressvol en veel voor ons als ouder. Hoe fijn zou het zijn als je er dit jaar eens relaxt aan begint en de maand vooral als leuk en gezellig kunt ervaren? Klinkt goed toch?

Mijn 5 tips voor een ontspannen decembermaand
Een maand vol bijzondere dagen is het. Daar kunnen we niet veel aan veranderen. En dat is misschien maar goed ook, want het is naast een volle vooral een hele leuke maand toch? Mits we ons niet helemaal gek laten maken. De kunst is te genieten van al dat leuks en jezelf en je kinderen te helpen om het een beetje relaxt door te komen. Bij deze wat algemene dingen die de decembermaand een beetje makkelijker kunnen laten verlopen:

1. Op tijd
Zelf vaak stress van die bomvolle maand? Begin op tijd met plannen, inkopen en lijsten maken, zo kun je elke keer wat meenemen, hou je overzicht en hoeft niet alles gehaast en gestrest op het laatste moment. Kwestie van goed organiseren en verdelen. Tja, dat moet je dan natuurlijk wel even doen ;-)

2. Te vol, te veel
December en januari. Zoveel leuke dingen. Maar voor veel kinderen (en dus hun ouders) ook heel veel stress, voor je het weet proppen we de weken bomvol met allerlei leuks, maar ook spannends. Voor veel kinderen de reden dat ze druk, lastig of pittig worden. Mijn tip? Less = more. Kijk waar je kunt minimaliseren, doe niet te veel. Kies een paar dingen uit en genoeg! Rondom Sint en kerst, maar zoiezo met activiteiten en met wat je van jezelf en je kinderen vraagt deze maand.

3. Begrip: bekijk het eens door hun ogen
Veel kinderen zijn om op marktplaats te zetten in maanden als dit. Kort lontje, jengelig en tegendraads. Weet je wat helpt? Bekijk het eens door de ogen van je kind: alle spanning, volle weken, heel veel leuke bijzondere maar anders dan anders dingen, eind van het jaar, moe moe moe, en dan ook nog eens en gestreste moeder en/of vader die zelf niet veel kan hebben en van hot naar her rent…. Gek hè dat ze zo pittig zijn in deze maand? Begrijp ze, help ze en geef ze wat credits.

4. Structuur
Om te voorkomen dat je kinderen hyper worden moet je zelf structuur aanbrengen. Maak een planning hoe vaak je sint en kerst viert en wanneer de schoen gezet mag worden en maak het niet te gek. Het is niet nodig om ze te veel te verwennen. Maak een aftelkalender met de belangrijkste activiteiten erop! Ga even terug naar de basis en hou je vaste routines waar kan gewoon aan. Op tijd naar bed en wat meer echte aandacht van jou kunnen al heel erg helpen!

5. Maak het jezelf makkelijk
Bestel de kado’s online, laat je kerstboodschappen bezorgen, ga gourmetten in plaats van uren de keuken in voor een ingewikkeld 3-gangenmenu, skip de kerstkaarten of maak een simpel doch lekker recept. Het kan allemaal echt vaak simpeler dan we het doen. Kwestie van even goed bij nadenken en je schuldgevoel loslaten.

Veel plezier in de komende maand!

O, en wil je nog relaxter en gezelliger dit jaar uit en 2018 in? Kijk dan eens naar onze mooie decemberaanbieding op de online cursussen!