De grote vakantie. Op papier klinkt het fantastisch. Zomer dus mooi weer, zes weken lang geen ochtendstress, minder strenge bedtijden (lees: minder gezeur), minder dingen die moeten en ontspannen kinderen en ouders. Natuurlijk is het grotendeels (en voor de meesten) ook heerlijk, maar daarnaast is het eigenlijk ook best hard werken, zo’n vakantie met kinderen. Zeker als je dit jaar, net zoals ik, in Nederland bleef en weken lang kampeerde met slecht weer ;-).

Je blijkt namelijk ook op te moeten voeden op vakantie. Ook al willen wij graag dat iedereen op vakantie vrolijk is en geniet, kinderen en (pre)pubers hebben daar natuurlijk geen boodschap aan. Die zijn hun heerlijke zelf, ook op de camping in Zuid Frankrijk, inclusief chagrijnige buien, driftbuien en dwars gedrag. Oké, doorgaans kunnen we daar wat meer van hebben als we met een wijntje en wat zwemmen de dag doorbrengen, maar toch…

Inmiddels zijn de meesten scholen weer begonnen. Weer terug naar normaal. Nou ja, soort van normaal met nog wat Corona-gedoe. Weer braaf aan het werk, lange dagen, opvang, school en BSO. Weer terug in de hectiek van alle dag en voorbij met vakanties, logeerpartijen en relaxen. En, als het even tegen zit, alweer de eerste positief geteste klasgenoot en dus je kind weer thuis.

Nu met mijn startende puber valt het reuze mee, maar toen hij kleiner was vond ik het ook weer heerlijk als alles weer normaal was. Ik was toch echt een leukere moeder als ik ook werkte en mijn kleine schat niet fulltime om me heen had. En nu hij 12 jaar is en na deze zomer vol slecht weer, ben ik vooral blij dat ik niet meer de hele dag ‘ga je weer even van die telefoon af, schat?’ hoef te zeggen of ‘wat kan ik dan doen?’ hoor.

Daar waar wij het meestal ook wel weer heerlijk vinden dat ze naar school gaan, moeten veel kinderen iets meer wennen. Vaak leuk om weer naar school te gaan, maar ineens weer over gaan tot de gebruikelijke bedtijden, veel moeten en structuur in huis vinden ze niet altijd even leuk. Logisch! Relaxte dagen en ouders zonder veel verplichtingen zijn voor een kind natuurlijk heerlijk. Dat weer wennen en de nodige spanning die bij een nieuw schooljaar hoort, kan er ook voor zorgen dat kinderen niet hun allerbeste zelf zijn. En soms is dat behoorlijk irritant en vermoeiend. Snel boos, om de gekste dingen verdrietig, brutaler en dwarser dan anders. Heel wat lesjes geduld bewaren, begrip tonen en verplaatsen in je kind vraagt het…

Om de altijd best pittige overgang voor iedereen wat makkelijker te maken deel ik een paar ideetjes om weer terug in het gareel te komen:

Realiseer je de impact

Voor kinderen, van kleuter tot en met puber, is het omschakelen na een lange vakantie waarin er niets moest en er geen druk was. Nieuwe klas, lokaal, nieuwe juf/meester, weer van alles moeten… Dat maakt dat kinderen moeten wennen en weer in het ritme moeten komen van school. We onderschatten als ouders nog wel eens wat de impact hiervan is op kinderen, zeker als je kind het aan de buitenkant niet heel duidelijk laat merken of zegt.

Begrip

Wat ze vooral nodig hebben is begrip van ons. Dat we hen begrijpen en ook aan hen kunnen uitleggen waarom ze gespannen, jengelig, heel moe zijn, een kort lontje hebben, of een terugvalletje op het gebied van bijvoorbeeld zindelijkheid of duimen. Een kind begrijpt zelf niet waar dat vandaan komt en het helpt ze enorm als wij het inzien, begrijpen, met ze bespreken en er natuurlijk ook rekening mee houden en ze helpen om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken. Toon dus wat begrip voor je dwarse emotionele kind. Het is echt niet niks die overgang. Je dit goed realiseren, het zo nu en dan benoemen en hem wat credits geven kan al een hoop schelen!

Op tijd in gareel

Ga op tijd weer terug naar normale bedtijden en de dagelijkse regelmaat en structuur. Weer op tijd aan tafel eten, het avond en ochtendritueel weer als vanouds oppakken. Als je dat aan het einde van de vakantie al langzaamaan invoert en zeker daarna blijft oppakken is de overgang minder groot.

Afspraken (her)bespreken

Met kinderen vanaf 3 à 4 jaar kun je kort de (huis)afspraken die (weer) gelden even bespreken. Of maakt ze zichtbaar op een dag/weekkalender of afsprakenlijstje. Samen met het gezin kun je weer even stilstaan bij wat jullie belangrijk vinden in huis, met elkaar en bijvoorbeeld rondom eten en taakjes. Hoe meer samen overlegd en besloten wordt, hoe groter de commitment. Bij jongere kinderen kun je het samen met je partner doen.

Hou het behapbaar

Hou het de eerste weken na de vakantie een beetje behapbaar voor je kinderen. Niet gelijk alle dagen vol proppen en de ene speeldate na de ander. Hou het rustig en kijk wat je kind aankan.

Blijven doen

Hou de tijd en de aandacht die je in een vakantie hebt voor je kind ook vast na de vakantie. Natuurlijk kan dit niet op eenzelfde manier, maar probeer door de dag heen momenten te creëren waarop je bewust tijd voor ze hebt. Alleen al omdat het zo leuk is!

O, enne… ‘note to self’:  plan niet gelijk je eigen agenda helemaal vol met drukte ;-) Jij relaxter, kind relaxter! Da’s voor iedereen fijner!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] … houden en ze helpen om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken. Toon dus wat begrip voor je dwarse emotionele kind. Het is echt niet niks … read more […]

Reacties zijn gesloten.